Pipirigul este în aceste zile îmbrăcat în haină de sărbătoare . O sărbătoare deosebită şi unică pentru generaţia noastră deoarece sâmbătă 1 septembrie vom comemora ctitorii şi strămoşii noştri, cei care ne-au lăsat acum 200 de ani o biserică. Locaş de încreştinare , de închinare, de legământ prin Taina Nunţii şi de prohodire la ceasul despărţirii de lumea aceasta învolburată. Şi dacă a dăinuit 200 de ani înseamnă că la temelia ei se află jertfa lor, a ctitorilor şi a celor care de-a lungul vremii şi-au plâns necazurile sau şi-au exprimat bucuria în faţa sfintelor icoane, rugându-se pentru pace şi linişte, pentru sănătate şi bunăstare.
Noi cei de astăzi dorind să avem conştiinţa împăcată înaintea Creatorului Dumnezeu, dorim să ne adunăm la ceas de rugăciune împreună cu Ierarhii Bisericii noastre pentru a omagia şi pentru a comemora memoria înaintaşilor noştri. Astfel, va fi o binecuvântare a lui Dumnezeu peste acest „picior de plai” ca la slujba de sâmbătă să fie prezent însuşi Inalt Prea Sfinţitul Daniel, Arhiepiscopul Iaşilor, Mitropolit al Moldovei şi Locţiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române împreună cu o parte din Membrii Sf.Sinod al BOR. Se va oficia Sf.Liturghie urmată de un parastas pentru ctitorii Sf.noastre Biserici cu hramul Sf.Ierarh Nicolae, la împlinirea a 2oo de ani de la sfinţire precum şi pentru Patriarhul Nicodim, fiul satului Pipirig, al doilea patriarh al României, precum şi pentru Fericitul întru adormire Teoctist patriarhul, părintele nostru, trecut de curând la cele veşnice.
Va urma lansarea unei cărţi ce se vrea un pios omagiu adus P.F.Patriarh Nicodim, intitulată „Viaţa şi activitatea Patriarhului Nicodim”, ce are un cuvânt înainte care aparţine Inalt Prea Sfinţitului Părinte Daniel. Autorul acestei cărţi, Preotul paroh Mihai Bistriceanu, a alcătuit acest volum, aşa după cum insuşi mărturiseşte, la îndemnul şi folosind cele mai autentice izvoare puse la dispoziţie de Părintele Paul Munteanu, nepotul Patriarthului Nicodim, fiul venerabilului parinte Vasile Munteanu cel care a păstorit biserica din Pipirig peste 50 de ani.
După lansarea carţii va avea loc sfinţirea şi inaugurarea „Colecţiei de obiecte bisericeşti”. Acest muzeu cuprinde icoane, obiecte de cult, carţi, pomelnice, epitafe, vestminte, toate aparţinând bisericii incă de la sfinţirea ei, o parte chiar mai dinainte de la vechea capela ce a existat eici.
Aş dori cu această ocazie să apreciez faptul că în cei 30 de ani de pastoraţie de când funcţionez aici, am avut ocazia sa-mi cunosc obârşia, să cunosc sufletul bun al credincioşilor din Pipirig, devotamentul de slujire al lui Dumnezeu, respectul faţă de semeni, hărnicia şi dragostea de muncă, fapt care m-a determinat să iniţiez şi să construim împreună o biserică nouă în satul Stânca atunci când satul aparţinea de parohia noastră. Deasemenea tot ce se vede în jurul bisericii parohiale pe care acum o aniversam sunt construcţii noi pe care le-am putut realiza cu sprijinul credincioşilor. Prin credincioşi înţelegîând şi organele puterii locale, primar şi consilieri care în decursul vremii s-au dovedit şi buni creştini.